A 90-es évek közepétől egyre többször hangzott el az a megfogalmazás, mely szerint a XXI. század a kommunikáció évszázada lesz. Akkor még csak sejthettük, mit is takar ez a kijelentés, mára azonban benne élünk, és valóban elmondhatjuk, hogy ez így van. A mobiltelefonok, és telefonálás robbanásszerű fejlődése, az internet egyre szélesebb körű elterjedése, az iFone-ok, és egyéb kütyük mind-mind a Connecting people életérzést hozták el nekünk a mindennapok természetes velejárójaként.

Néhány kattintás és kitárul a világ, pár gomb megnyomásával olyan távlatok kerülhetnek közel hozzánk, melyek még pár éve az űrkutatásnak volt csak sajátja. Az államgépezet, a rendőrség pár másodperc alatt bármit megtudhat rólunk az elmúlt évek történéseiről. A jelek szerint azonban a bankoknak nem sikerült még a közember számára már teljesen természetes rendszert beintegrálni a működésükbe. Vagy ha mégis, akkor viszont komoly gond van.
 
 
Saját történetem egy végtelenül egyszerű eset. A karácsony előtti hét szerdáján, egy aktuális számlám bank közi átutalással került kifizetésre. Nagy általánosságban elmondható, hogy az ilyen átutalások másnapra megjelennek a számlámon, és a pénz fizikai mivoltában, a bankjegy automatán keresztül elérhetővé válik. Bár már az egy nap kapcsán is felmerül bennem a kérdés, hogy pontosan mire is kell várni 24 órát, hiszen az átutalás nem jelent fizikailag pénzforgalmat, pénzvándorlást, de mondjuk azt, hogy ez a késedelem még elfogadható, annak ellenére, hogy jól tudom, a virtuális pénz a másodpercek töredéke alatt átkerül egyik számláról a másikra.
 
Nem érthető például az sem, hogy a nagy teljesítményű számítógépek világában hogy fordulhat olyan elő, hogy a hétvégén, és ünnepnapokon nem érkezik átutalás. A bankok erre azt mondják, hogy olyankor ők nincsenek nyitva. De hát miért is kellene nyitva lenniük, ha egyszer az ilyen tranzakciókhoz emberi munka nem szükséges, hiszen mindent a számítógépre és a bankjegykiadó automatákra bíznak a hétköznapokon is.
 
Az említett összeg esetében azonban ez nem így történt. Sem másnap, sem harmadnap nem érkezett meg, pedig nem jött volna rosszul karácsony előtt. Sőt, még karácsony után sem érkezett meg, pontosan 8 napot kellett várnom arra, hogy hozzá jussak a saját fizetőeszközömhöz, ami senki által sem elvitathatóan az én tulajdonomat képezte onnantól kezdődően, hogy az általam kiállított számla alapján a kifizető kezdeményezte az átutalást.
 
8 nap. Ha fizikailag hozzák el a pénzt, és gyalogos futárra bízzák, akkor is hamarabb ide ér. Hogy mire is volt szükség ennyi időre, csak találgatni tudom. Talán a karácsonyi nagy készpénzforgalom miatt tarthatta fontosnak a bank, hogy a folyamatban lévő tranzakciókat visszatartsa, hogy ezzel az ő likviditásuk biztonságba legyen. Az enyém meg le van szarva, úgy sem fogok reklamálni, mert ha majd megérkezik, örülök neki, és ezzel el van felejtve a dolog. Pedig ehhez bátorság kell, hiszen a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete az ilyen problémák miatt akár meg is büntethetné a bankot, sokkal többre, mint amennyi a kérdéses összeg. Vagy talán most ezt a bankot majd kevésbé ellenőrzik? Hiszen ennek a bankbak a vezére békítette ki a többi bankot a kormánnyal, és azt valahogy minden bizonnyal illik megköszönni. Én, mint egyszerű ügyfél, nem csinálok magamnak abból problémát, hogy panasz tegyek, mert az utánajárás szervezett és szándékos megbonyolítása miatt erre nem nagyon van időm.
 
Egy dolgot azonban mindenképpen megtettem. Egészséges jogérzékű, ám nem jogvégzett emberként kerestem a neten néhány, az én esetemhez kísértetiesen hasonló megfogalmazást, melyet a törvényalkotók fektettek le, és nagy általánosságban érvényesek. Természetesen azért naiv nem vagyok, így azt is jól tudom, hogy vannak olyan jogászok, akik az alább leírt megfogalmazások cáfolatát is megtalálják a büntető törvénykönyvben, hiszen Magyarországon rendszeresen előfordul, hogy a másodfokú ítélet gyökeresen ellentétes az első fokkal, és ez úgy is előfordulhat, hogy közben mindenki tökéletesen végzi a dolgát.
 
BTK.
 
Sikkasztás
 
317. § (1) Aki a rábízott dolgot jogtalanul eltulajdonítja, vagy azzal sajátjaként
rendelkezik, sikkasztást követ el.
(2) A büntetés vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztés, közérdekű munka
102
vagy pénzbüntetés, ha a sikkasztást kisebb értékre vagy a szabálysértési értékre
elkövetett sikkasztást
a) bűnszövetségben,
b) közveszély színhelyén,
c) üzletszerűen, követik el.
 
 (Részlet az 1993: XVII. törvény 75. §-a szerint módosított szövegből.)
 
Példák:
 
Sikkasztás, ha a biztosítási üzletkötő az ügyfelektől átvett díjelőleget határidőn belül nem fizeti be a biztosítónak, hanem saját célra fordítja.
 
Sikkasztás, ha valaki a rábízott idegen gépkocsit a tulajdonos hozzájárulása nélkül kölcsönadja másnak.
 
A sikkasztás csak szándékosan követhető el. A sikkasztás tettese és társ tettese csak az lehet, akire a dolog ténylegesen rá van bízva, vagyis aki birtokolja a dolgot.
 
Halmazati kérdések 

Bűnhalmazatról akkor beszélünk, ha az elkövető egy vagy több cselekménye több bűncselekményt valósít meg és ezeket egy eljárásban bírálják el. Sikkasztás esetén a sértettek száma határozza meg a rendbeliséget. Amennyiben a sikkasztás elkövetője polgári jogi társaság tagja, a cselekmény annyi rendbeli lesz, ahány tag károsodott. Ha a sikkasztást postai alkalmazottak takarékbetétekre követik el, a cselekmény sértettje a posta igazgatóság és nem a betéttulajdonosok. Ebből kifolyólag utóbbi esetben egyrendbeli sikkasztás valósul meg. A sikkasztással halmazatban áll a leplezése érdekében elkövetett magánokirat-hamisítás.
 
 
A leírtak alapján mindenki eldöntheti, hogy a bankok bűnösök-e, vagy egyszerűen csak nem tudnak lépést tartani a kommunikáció évszázadának technikai kihívásaival.(a törvény nem tesz különbséget abban a tekintetben, hogy mennyi ideig rendelkezik az elkövető más tulajdonával, engedély nélkül) 
Létezhet még egy eset, mégpedig az, hogy mint oly sok esetben, így a bankok ebben is védettek, mondván, az országnak is érdeke, hogy a bankok jól működjenek, így rájuk nem vonatkozhat minden törvény.
Persze az sem kizárt, hogy a bankszámla szerződés apróbetűs részében jól elrejtve leírták, hogy az átutalások egy éven belül teljesülnek. Akkor viszont örülhetek, hogy ilyen hamar megérkezett a saját pénzem
 
M. KeleMan  
Szerző: FirkÁszok  2011.12.29. 11:06 178 komment

Címkék: bank pénz otp sikkasztás átutalás törvények

A bejegyzés trackback címe:

https://hirbehozunk.blog.hu/api/trackback/id/tr183503844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dimitrij 2011.12.30. 10:18:01

@newtehen: biztos a bank a hibás, olyan elő se fordulhat, hogy:

- a kedves szerző hazudik.
- a kedve szerzőt átverte a "megbízható partnere", mint szart a palánkon.

nem tudjuk melyik banknál történt, nem tudjuk milyen csatornán adta be az átutalást, nem kért igazolást róla, nem ismerjük a számlákkal kapcsolatos környezetet (inkasszó, sorban álló tételek stb.), nem tudunk semmi konkétumot, de kegyed már a bankot okolja... nem kicsit tetszik korlátolnak lenni. :)

táltosmester 2011.12.30. 10:18:39

@newtehen: Szeretném megkérdezni hány évet dolgoztál banki elszámolásforgalomban? Látom óriási tapasztalatra tettél szert benne. Szereten mikor valaki úgy nyilatkozik valamiről, hogy el sem tudja képzelni miről beszél.

algi 2011.12.30. 10:27:47

@FirkÁszok: Ja, hogy aki azt gondolja, hogy talán egy szalmaszálat keresztbe tehettél volna, az már önjelölt közgazdász? Remek hozzáállás.

dimitrij 2011.12.30. 10:28:03

@newtehen: szemellenzős? ezt fejtsd ki kérlek bővebben.

az a szemellenzősség, hogy nem nyalom be valaki tényektől mentesített történetét? vagy az, hogy nem utálom néhány jöttment fasszal együtt a bankokat mindenféle mondvacsinált okok miatt?

FirkÁszok 2011.12.30. 10:28:15

@dimitrij: Ha nem fröcsögni, hanem hozzászólni járnál kommentelni, amihez kissé figyelmesebben kellene a posztot elolvasni, akkor tudnád melyik bank, anélkül, hogy nevesíteni kellene. Vagy talán az általános tájékozottságod hagy némi hiányosságot maga után...
Ha neked pénzt utalnak, azonnal rohansz a pénz utalójához igazolásokért? Hol élsz te?

Dilettáns 2011.12.30. 10:31:30

@táltosmester: most őszintén, szerinted bankonként néhány száz kis kínai ül a monitor előtt és figyelik, hogy épp milyen utalás van folyamatban és melyiket tartsák vissza? meglátták a neved, majd gúnyos mosollyal az arcukon rányomtak a stop gombra? vagy mégis mit hiszel? :)

javaslom, vegyél egy pénzügytan tankönyvet és tanulj egy kicsit a bankrendszerről. nem tartanánk itt, ha az emberek egy kicsit jobban képben lennének...

a bankközi elszámolás automatikus, ember bevonása nélkül megy végbe, abba senki nem tud beleavatkozni.

persze, előfordulhat, hogy az átutalásoddal kapcsolatban volt valami műszaki probléma (volt már erre példa), de sokkal inkább valószínű, hogy egyszerűen nem indították el időben az átutalást. ezt meg nagyon egyszerű ellenőrizni. kérd meg az utaló felet, hogy küldjön egy screenshotot a netbankjának azon részéről, ahol a te átutalásod látszik. ott látszódni fog az értéknap. ha az valóban több mint egy hetes, akkor lehet hisztizni. ha meg nem, akkor meg csak magad járatod le a tudatlanságoddal.

táltosmester 2011.12.30. 10:33:06

@FirkÁszok: Teljesen mindegy melyik bank, a folyamat szempontjából irreleváns. Ha engem valaki az orromnál fogva vezet megpróbálok utánajárni...

Dilettáns 2011.12.30. 10:33:56

bocsánat a félrecímzésért, természetesen FirkÁszoknak szántam az infót.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2011.12.30. 10:36:30

@dimitrij: Nem, szemellenzős, mert benyalja a bankok kamuját és figyelmen kívül hagyja a tényeket.

ekat 2011.12.30. 10:37:32

@LiberAll: Aha, évekig (1996-2002) dolgoztam Németországban, a fizetésem a Commerzbankból a Hamburger Sparkasse-ba pont két nap alatzt ért át. Mivel egymás mellett voltak a téren, egy idő után inkább lementem, és átvittem. :-)

táltosmester 2011.12.30. 10:37:54

Ez biztosan nekem szólt???

"a bankközi elszámolás automatikus, ember bevonása nélkül megy végbe, abba senki nem tud beleavatkozni. "

Az infrastruktúra pedig teljesen magától működik, az admin-ok és az operátorok meg láblógatni járnak a GIRO-ba.

dimitrij 2011.12.30. 10:38:04

@FirkÁszok:

a történet jelen állás szerint nincs alátámasztva tényekkel, az egy hozzá nem értő, sértődött ember véleményét adja vissza, nélkülözi az objetivitást, semmilyen tényszerűség nincs abban.

a bank likviditását nem javítja, ha néhány napra megfog egy néhány százezres vagy milliós tételt, több dolgot is kockáztat:
- felügyeleti panasz esetén több százezres bírság,
- ügyfél kárigényt jelent be, elmaradt haszon stb. miatt újabb veszteségek,
- amennyiben tömeges jelenségről lenne szó a felügyelet már vizsgálná az esetet, közzé is tennék a honlapjukon az ügyet,
- az átlag kerbankok hitel/betét állománya 130% körül van, egy ilyen pár forintos tétel ezt semmilyen módon nem befolyásolja, nem lesz magasabb a betétállomány, ennek felemlegetése olyan szintű hozzá nem értésről árulkodik, amit egy magára valamit is adó újságíró nem enged meg magának...

napi több millió tétel (utalás) megy át a Giro-n, ezeknél a hibaarány közelít a nullához, ha mégis hiba történik a Giro vagy a Bank hibájából, akkor azt jelezni kell feléjük, és korrigálják a hibát, jóváírják az összeget azzal a kamatnappal, amikor teljesülni kellett volna az utalásnak, és bizonyos kompenzációra garantáltan hajlandóak.

mivel a kedves ügyfél nem tesz panaszt, így erős a gyanú, hogy a történet nem egészen úgy zajlott, ahogy azt itt előadja.

Erdőtársulás 2011.12.30. 10:39:29

@newtehen: "Már csak könyvelési szempontból, hogy lehet rendben az elszámolás, ha napokig sem itt, sem ott nincs meg a pénz? Számszakilag hogy egyeznek a könyvelések? "

Éppen hogy a könyvelésre kell várni, éppen az indokolja a lassú folyamatot. A pénz technikai hídszámlákon van a bizonylatok beérkezéséig. A könyvelés pedig szabályzás, jogalkotás kérdése.
"orvosi rendszereket" nem szabályoz a számviteli törvény, az MNB, a PSZÁF és a többi. Orvosi adatokat nem kell továbbítani és jóváhagyatni az MNB-vel. Maximum iparági ajánlásokkal vagy legjobb gyakorlatokkal találkozhatsz.

táltosmester 2011.12.30. 10:40:17

@Dilettáns: Semmi gond. Akkor jól sejtettem. Szóval az elszámolómű valójában zártan, önállóan működik, de folyamatos felügyeletet, esetenként közbeavatkozást igényel.

dimitrij 2011.12.30. 10:40:30

@newtehen: milyen tényeket? tények ebben a posztban nincsenek... egyébként melyik bank kamuzott és mit nyeltem be ebből, te kretén? konkretizáld kérlek.

JuveKrisz 2011.12.30. 10:40:46

Látom sokan "értenek" itt a GIRO-hoz.
Nos a GIRO jelenleg úgy működik, hogy minden banki napon (mivel hétvége bankszünnap ezért hétvégén nem működik). A rendszer 16:00-tól
fogadja a tranzakciókat másnap 4:00-ig. Majd ezeket kielemzi, rendszerezi, másnéven feldolgozza.
Ez a művelet reggel 6:00-ig tart. Ezután kezdődik az utalás. Vagyis minden banki munkanap reggelén érkeznek meg az utalások.

Ha jól tudom (erről még biztos infóm nincs). Ezt úgy fogják módosítani, hogy minden nap reggel és este is lesz utalási időszak, vagyis kétszer fog egy nap adatokat gyűjteni, feldolgozni és továbbítani a rendszer.
Így biztosítják, hogy az utalásod még aznap megérkezik a másik bankhoz. Persze ez csak akkor lesz igaz, ha a délelőtti feldolgozásba beleférsz. Vagyis ha este indítod el az utalás, akkor továbbra is másnapra fog odaérni.

A bankon belüli utalás pedig azért érkezik meg azonnal, mert be sem kerül a GIRO rendszerbe. Ugyanis felesleges. Bankon belül egyik virtuális számláról átpakolja a rendszer egy másikra.

Az pedig hogy mennyi idő és pénz egy ilyen rendszert lefejleszteni azt inkább hagyjuk.
Mint fejlesztő tudom hogy nem a rendszer nagysága és bonyolultsága fogja megszabni, hogy mennyi idő lefejleszteni.
Hanem az, hogy mikorra kell.
A megrendelő megmondja és te elvállalod. És ez határozza meg azt, hogy mennyibe fog kerülni. A többi a te dolgod, hogy mennyi embert, milyen időbeosztásban alkalmazol a feladat megoldására.
Minden meg lehet oldani és le lehet fejleszteni, csak pénz kérdése. Vagyis, hogy kifizeti-e a megrendelő.

Egyébként meg egy mezei fejlesztő cég, aki bankok számára fejleszt, csak a programozói óradíja 10-20 ezer forint körül mozog. Cége válogatja. Ehhez jön az igényfelmérés, tervezés, dokumentálás, tesztelés, telepítés, stb.stb. Vagyis az árnak csak töredéke a fejlesztői óradíj, amiből a fejlesztők szintén csak töredékét kapják meg.

Sokszor egy bank egy pár órás fejlesztésért több százezer forintot fizetnek.
És akkor még arról nem beszéltünk ha a bank letétbe akarja helyeztetni a forráskódot, meg ilyen érdekességek.

Szóval könnyen meg lehetne oldani azt, hogy minden utalás azonnal ott legyen a másik bankszámlán, mindez csak pénz és informatikai háttér kérdése. Megfelelő hálózat, géppark, háttértár, és üzemeltetői gárda szükséges. Viszont ezt nem a bankok, hanem az állam és az MNB kezdeményezheti.
Egyébként meg a kereskedelmi bankoknak kerül egy ilyen rendszer a legkevesebbe. Nem véletlenül van 10-20 forintos átutalási díj. Ennek töredéke a GIRO használati díja. A maradék a keri. banknál marad. A bankoknak csak azoknak az előírásoknak kell eleget tenni, hogy milyen módon kell egy tranzakciót elindítani, hogy bekerüljön a GIRO-ba. Az ehhez szükséges technikai háttér kiépítését és annak üzemeltetési költségét gyakorlatilag az ügyfelek fizetik meg.
Pl egy magyar bank aki magas THM-mel működtet hitelkártyát, 150 forintot kér egy Készpénzátutalási megbízás (közismert nevén sárgacsekk) kiállításáért. Amiből a nyomdai költség legfeljebb 5-6 forint/db. Postaköltség nincs hiszen elve küldenek számlát.

Dilettáns 2011.12.30. 10:42:06

@táltosmester: nem, ahogy egy kommenttel később jeleztem is. mi scusi.

btw az automatikus szerintem azt jelenti, hogy a folyamat megy magától, nem azt, hogy az infrastruktúrát nem felügyeli senki sem. én arra értettem, hogy nem a Manci néni írogatja be, hogy kinek a számlájára mennyit kell jóváírni.

Phrascarica 2011.12.30. 10:42:52

@Mylady:
"A 8 napot miből számoltad ki? A partner letette a nagyesküt, hogy ő bizony elindította, vagy láttál bizonyítékot rá?"
Szerinted? Nem mindenki csal és hazudik, ha azt mondom hogy átutaltam az úgy is van, és az ügyfeleim is ilyenek.
"2. A nyolc nap nem nyolc nap, ugyanis a munkaszüneti napok, hétvégék nem számítanak. "
Mi van? Miért ne számítanának, akkor is kell pénz, vagy nem?
"4. Hétvégén és ünnepnapon nincs átutalás."
De lehetne! Már az is vicces ha pénteken indítok egy utalást akkor hétfőig senkinek nem kamatozik az a pénz, illetve a banknak?
"6. Ma a legkisebb magyarországi bank sincs olyan szar helyzetben, hogy a te rongyos párezer forintod kelljen a likviditásához."
Pedig nagyon úgy néz ki, pl az OTP automatákból idáig egy tranzakcióra 800.000 Ft is kijött, 2 hete mikor próbálkoztam max 100.000-t lett volna hajlandó adni - gondolom a díja ugyanúgy maradt 300 Ft/tranzakció :)
"A többit hagyjuk, szerintem ennyi is sok lesz neked... "
Szerintem is...

táltosmester 2011.12.30. 10:47:46

@JuveKrisz: "Ha jól tudom (erről még biztos infóm nincs)."

Nem jól tudod...

JuveKrisz 2011.12.30. 10:49:56

@táltosmester:
Ennyit én is be tudok böfögni bárhova. Esetleg bővebben kifejtenéd?

FirkÁszok 2011.12.30. 10:50:29

Mindenkinek! Ugyan mi a fészkes fenéért találnék ki ilyen történetet, ami se nem izgalmas, se nem igazán érdekes.
Ez egyszerűen csak számomra volt bosszantó, apró része az életemnek, és ezt leírtam. Ha valaki kételkedik a történet valódiságában, ahhoz joga van, de ettől még megtörtént. És ha vannak közöttetek olyan naív emberek, akik úgy gondolják, hogy a bankok tiszták, és nem manipulálnak (mégegyszer hangsúlyoznám, nem azt gondolom, hogy csupán az én pénzemmel őrzik meg a napi likviditásukat karácsony környékén) azoknak ez szive joga. Velem is először történt ilyen, és még csak nem is tragikus a dolog....csupán kicsit elgondolkodtató. Nem is volt más szándékom a poszttal, azt hiszem nem én csináltam ebből ekkora ügyet:) Mindenesetre köszönöm a hozzászólásokat, részemről off.
M. KeleMan

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2011.12.30. 10:51:58

Az igazi probléma nem az, hogy több napot ül a bank az utaláson. Bár nagy baj, hogy sokak szerint ez így rendben van, de még mindíg nem ez a legnagyobb baj. A legnagyobb baj, ha igény sincs a javításra. Az igénytelenségnél nincs nagyobb gáz, meg is érkeztünk a balkánra, jó napot dimitrij.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2011.12.30. 10:53:27

@Mylady: "ugyanis a munkaszüneti napok, hétvégék nem számítanak. "

Csudába, hogy bezzeg a kamat számítódik hétvégére is pld egy hitelkártya esetén. Akkor ez most hogy van?

Dilettáns 2011.12.30. 10:58:06

@newtehen: az igazi probléma, hogy emberek bármiféle utána járás nélkül vádaskodnak és balkánoznak.

a bankok nem szentek, ezt senki nem is állította. a jelenlegi gazdasági helyzetért nagy mértékben felelősek.

viszont józan paraszti ésszel is belátható, hogy a bank nem tudja senki pénzét visszatartani. ha nem hiszed, járj utána. én megtettem.

JuveKrisz 2011.12.30. 10:58:47

Én csak abban kételkedek a posztolóval kapcsolatban, hogy a 8 nap nem jön ki sehogy. Vagyis az utalás nem indult el akkor, amikor állítja.
Talán csak akkor lehet igaz, ha az átutaló személyesen bement a bankfiókba, kitöltötte a szükséges dokumentumot és úgy indította el az utalást.

Ha netbankból vagy valamilyen utaló rendszerből indítjuk az utalást, ott meg lehet adni, hogy mikor kerüljön utalásra. Rendszerint a következő banki munkanapon. Amint az utalás elindul, vagyis bekerül a GIRO-ba, onnantól kezdve nincs köze hozzá egyik banknak sem, tehát nem használhatja, nem ülhet rajta és nem is forgathatja meg.
A GIRO-ba bekerül az továbbküldi a célbanknak, és az meg azonnal rákönyvelődik a célszemély számlájára.
Tehát ha a posztban leírtak szerint valaki december 21-én elindított egy utalást, akkor az december 22-én reggel, vagy legrosszabb esetben december 23-án reggel megérkezett a célszemély számlájára. Ha ez nem így történt, akkor az utalást nem 21-én indították el.
Ha 22-én indították akkor előfordulhat hogy 23-án nem kapta meg a pénzt a célszemély, de ez esetben december 27-én reggel biztosan megkapta. Ez esetben 5 napról beszélünk. Ráadásul ez munkanapok számában csak 2. Ha esetleg Cetelem bankról van szó, akkor hozzáadhatunk még egy napot, mert valami oknál fogva a Cetelemhez 2 munkanap szükséges hogy az utalások megérkezzenek. De ekkor is csak 6 napról beszélünk. 2 még mindig hiányzik.

Dilettáns 2011.12.30. 11:02:17

@newtehen: olvasgasd egy kicsit a giro.hu -t

JuveKrisz 2011.12.30. 11:02:23

@newtehen:
Ez úgy van, hogy a kamatot minden napra számítják, amikor az idő telik. Vagyis a pénzed kamatozik hétvégén is (legyen az követelés vagy tartozás), még akkor is ha a bank zárva van.

Viszont a GIRO azért nem "működik" hétvégén, mert a bank zárva van, és a bankok nem adnak fel utalást a GIRO rendszerbe. Így nincs is szükség arra, hogy működjön. Tehát nem a GIRO-t fejlesztették úgy hogy ne működjön bankszünnapon, hanem egyszerűen nincs rá szükség.
Az pedig a XXI. század találmánya, hogy netbankból, bankfiók igénybevétele nélkül is lehet utalásokat feladni. A GIRO-t 1990 előtt készítették, akkor még senkinek nem volt fogalma a netbankról, így nem készültek fel rá.
Az már más kérdés, hogy azóta már felkészülhettek volna rá.

táltosmester 2011.12.30. 11:03:59

@JuveKrisz: Olyan nagyon bőven nem szeretném kifejteni. A lényeg: több elszámolási szakasz lesz egy nepon belül (nem kettő). Az MNB rendelet alapján az A banktól ügyfél által elektronikusan indított utalásnak 4 órán belül a B banknál vezetett célszámlán kell lennie.

táltosmester 2011.12.30. 11:07:38

@JuveKrisz: A GIRO nem üzemel bankszünnapokon, az időtáblában nincsenek is benne a bankszünnapok. Az új rendszer sem fog 7/24-ben működni, csak banki üzemidő alatt.

JuveKrisz 2011.12.30. 11:20:35

@táltosmester:
Azt én is tudtam, hogy több elszámolási szakasz lesz, de én úgy tudtam, hogy csak kettő. Ezért is írtam, hogy még nincs erről pontos információm. Én még a 12 órás intervallumról tudtam. Bocsánat, hogy kicsit le vagyok maradva.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2011.12.30. 11:24:37

@JuveKrisz: Itt a kérdés nem az volt, hogy miért nem lehet hétvégén utalni, hanem az, hogy a befogadott utalások miért nem teljesültek, ha már bent vannak a Giro rendszerben. Ha az állításod igaz, akkor a pénz nem a giro rendszerben áll, hanem valamelyik bank "ül" rajta. Ezt nehezményezte a postoló. Sajnálom, hogy egy-két trollnak sikerült félrevinni a postot, de erre írtam, hogy on-line módon is mehetne, technikai akadálya nincs. Ügyfél igény van rá, szóval akkor csak arról beszélhetünk, hogy miért érdeke a bankoknak, hogy így maradjon?

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2011.12.30. 11:26:21

@Dilettáns: Átkapcsoltál Write only módba? Én arról írtam, hogy technikailag akár megoldható lenne, mint ahogy a kp felvételt is megoldották ATM-el. Akár másik bankéból is. Na? (érdekes az ATM sem alszik este...)

Nervus 2011.12.30. 11:27:40

Kicist off a tema, en meg ma reggel kaptam 13 000 forintot, az OTP meg az utalas beerkezese utan 1 perccel levont 4500-at belole.
Tartozas nincs [nem is volt], a szamla dijat meg ho elejen levontak.
Na es ez mi a pek fsza?

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2011.12.30. 11:39:02

Kicsit off, de nem teljesen. Bankok, díjak, végtörlesztés. Az FHB-nál van/volt CHF-alapú hitelem, végtörlesztem épp. Húzzák az időt, az még talán rendben is, hiszen... Kombós (Fundamentával) a hitel, be kell fizetnem egy technikai számlára először az végtörlesztés önrészét, majd a Fundamenta ezek után oda utalja a megtakarításomat és mehet a végtörlesztés. Mikor a saját részt utaltam azt úgy számolták ki, hogy másfél hónapra előre az esedékes törlesztőrészletet is utalnom kellett, majd a fordulónapon mégegyszer levették azt az összeget! Tehát kétszer ugyanazt! Ezalatt a több millió forint a technikai számlán hogyan kamatozik nekem? Sehogyan.

THLM 2011.12.30. 11:45:11

Üdv Mindenkinek,

Nem minden magyar bank van a GIRO rendszerében, de így, hogy még melyik banknál volt a számlája, milyen bank ATM-je volt használva pénzfelvételre, így aztán meg lehet pontosan mondani, hogy milyen rendszereken keresztül ment át a pénz... Mert lehet, hogy így a MasterCard vagy a VISA is érintve volt.

Éhes_ló 2011.12.30. 11:48:00

A hazai bankközi átutalásaim (magán és vállalkozói) 1 naptól 7 napig bolyonganak a rendszerben.
A kukacos bankároknak leírnám, hogy magamtól utalok magamnak, vagy magamtól családtagoknak, régi ismerősöknek, ügyfeleimnek.
A terhelés napja minden esetben az induló nap.
Az ellenszámlán történő jóváírás napja a zárás napja.
Ez tart itthon 1-7 napig, teljesen sztochasztikus eloszlásban és nem bankfüggően.
Európán belülre ugyanez 5-10 nap.
Észak Amerikába 5-15 nap.

A rendszerből erre az időre így "eltűnő" "úton lévő" pénzeink valakiknek (no nem nekem és az utalás címzettjének) hasznot termelnek.
Nem keveset.

Azt is gondolom nem véletlenül alakul(t) így és a törvényhozók, a hatóságok sem véletlenül és nem a mi (banki ügyfelek) érdekeink szerint eljárva hunynak szemet efelett világszerte.
Lehet vonyítani a szegény nehéz melót végző bankok védelmében ezek után nekem bármit.
Tolvaj sikkasztó szemét banda, ami a 2008-as pénzügyi válság kitörése óta akinek nem világosabb a napnál, az vak.

JuveKrisz 2011.12.30. 11:53:42

@newtehen:
Persze igazad van. Lehet nem túl érthetően fogalmaztam (sajnos már a kollégákkal hangolunk a szilveszterre).

Szóval ha valóban elindult az utalás és be is került, akkor meg kellett, hogy kapja a posztoló a pénzt időben.
Ha nem kapta meg akkor két eset van.

1:
Nem akkor indították útjára a pénzt, amikor mondták. Sajnos az esetek 80%-ban ez szokott lenni a probléma.

2:
A bank valóban ülhet a pénzen. Ezért van az hogy pl a Cetelem banknál valamiért két munkanap kell az átutalás megérkezéséhez. Vagyis ha valaki hétfőn délelőtt utalja el a pénzt, akkor az csak szerda délelőtt érkezik meg a másik fél számlájára. De tapasztaltam már azt is, hogy hétfőn délután feladott pénz, csak csütörtök reggel érkezett meg.

Az sajnos tény, hogy a bankok is, de legfőképp a posta ül az emberek pénzén.
És sajnos nem csak ül, hanem forgatja és abból hasznot termel magának, mindamellett, hogy maga a szolgáltatásért is plusz díjat fizet az ügyfél, hogy az a pénz egyáltalán odakerül a bankhoz vagy a postához.
Ráadásul a posta üzletszabályzata tartalmazza, hogy a Kp-átutalási megbízások csak 7 munkanap alatt teljesülnek.

Értem én a lényegét a posztnak, és ha valóban 8 napot várt a posztoló a pénzére az szomorú.

Engem az még jobban bosszantott, amikor egy MÁV pénztárban fizettem volna vonatjegyért bankkártyával, aztán azt mondta a készülék, hogy sikertelen tranzakció. Az SMS-t azonnal megkaptam persze, hogy a pénzt levonták.
Mondom a pénztárosnak, hogy akkor ez most hogy is van?
A vége az lett, hogy se vonatjegy, se pénz.
A bank zárolt a pénzt, mivel a tranzakció elindult.
A terminál sikertelennek minősítette a tranzakciót, csakhogy a checking vagy a visszaigazolás nem történt meg, így zárolva is maradt a pénzem, mert a tranzakció sem ment végbe.
Külön jegyzőkönyvet kértem a MÁV-tól, amihez csatoltam a terminált által kiköpött papírdarabot, hogy sikertelen volt a tranzakció.
Először telefonon próbáltam elintézni az ügyet, miután nagy nehezen tudtam vonatjegyet vásárolni.
Telefonon közölték hogy ezt csak személyesen lehet egy bankfiókban.
2 nap múlva bementem egy bankfiókba ahol közölték, hogy kitörölhetem a seggem a jegyzőkönyvvel meg a terminálos papírral. A rendszer majd valamikor érzékelni fogja hogy sikertelen volt a tranzakció, és feloldja a zárlatot.
Összesen 14 munkanapba telt a bankomnak a zárolt pénz feloldása.

Ez az elmúlt 2 évben 3 alkalommal is előfordult. Az említett MÁV-os eseten kívül még 2 alkalommal, egymástól igen távoli időpontokban, ugyan azzal a népligeti VOLÁN-os terminállal eset meg.

dimitrij 2011.12.30. 11:56:08

@newtehen: ostoba vagy, nem értesz hozzá, a tényekkel jól láthatóan hadilábon állsz... nem egy szerencsés konstelláció. :)

JuveKrisz 2011.12.30. 11:56:50

@Nervus: Valószínű, hogy az éves kártyadíjat vonták le.

Nervus 2011.12.30. 11:58:29

@JuveKrisz: "Összegzett elszámolás feladása"

JuveKrisz 2011.12.30. 12:00:32

@newtehen: Igen az ATM valóban nem alszik este. Viszont ha valaki ATM-ből vesz fel pénzt mondjuk szombaton, akkor annak csak hétfőn vagy kedden jelenik meg a bankszámláján a levont összeg. Addig zárolás alá kerül. A zárolást a bankok egyedi rendszere végzi, nincs köze még a GIRO-hoz. A GIRO visszaigazolása alapján tudják a zárlatot feloldani, vagy esetleg az ATM vagy POS terminálok visszaigazolása alapján.
Ha saját banki terminálból veszel fel pénzt, az azonnal megjelenik a számlán.
Akár kp-t veszünk fel, akár kártyával fizetünk bankszünnapon, akkor ha belenéztek egy netbankba akkor függő tételként lesznek ezek megjelölve. Kivétel ez alól, ha a terminál vagy automata saját bankos.

dimitrij 2011.12.30. 12:00:57

@JuveKrisz:

"2:
A bank valóban ülhet a pénzen. Ezért van az hogy pl a Cetelem banknál valamiért két munkanap kell az átutalás megérkezéséhez."

ezzel csak az a baj, hogy a Cetelemnél nincs és nem is volt számlavezetés, ha akarsz sem tudsz bankszámlát nyitni, ugyanis a Cetelem pénzügyi szolgáltató, nem igazi bank. csak azért hívják magukat banknak, mert más megítélés alá tartozik egy bank és egy pénzügyi szolgáltató... próbáld ki, menj be egy Cetelem bankfiókba, ha találsz olyat, és próbálj számlát nyitni. :)

a Cetelem egy olyan termékkel rendelkezik, amelyik bankszámlához kapcsolódik, az Aura hitelkártyával, annak kapcsán alakított ki a szolgálató egy lehetőséget, melyben kérheted a hitelkártyád egyenlegének más banknál vezetett folyószámlára történő átutalását. viszont ehhez egy harmadik felet vesznek igénybe, egy olyan bankot, aki Giro tagbank (asszem a CIB-bel szerződtek), ez okozza azt, hogy plusz egy nap, mire megérkezik a hitelkártya egyenleg bármilyen számlára.

y Azvedo 2011.12.30. 12:03:30

Nem ismerem a rendszert, nem vagyok tisztában vele, hogy miként működik. Nem is érdekel. Az érdekel, hogy milyen szolgáltatást kapok a pénzemért. Sajnos Magyarországon nem a legjobbat. Rendszeresen utalok külföldre és kapok is onnan utalást. Azt hiszem, hogy a technika itthon is lehetővé teszi, hogy működjön a dolog, mármint a gyors utalás, de ezt valamiért mégsem sikerül kivitelezni. Talán nem akarják... Néhány példa:
- Mo. - Németo., normál utalás: 3-4 nap.
- Mo. - Németo., VIBER: 2 nap.(+ min.10.000,- Ft! A mi esetünkben egyébként 24.000,- volt!)
- Szlovákia - Németo., VIBER: pár óra, max. másnap reggel ott van. (+ 16 EUR, ~5.000,-Ft.! Azt hiszem, hogy ez az az összeg, amit még nem lehet rablásnak nevezni, ellentétben a magyar díjakkal...)
Visszafelé:
- Írország - Mo., kb. 2 óra! A partner elküldte a beszkennelt megbízást, 11:28 a tranzakció időpontja, 13:10-kor számlánkon a pénz. Tapasztaltam hasonlót Németországból is...
Én ezekből azt a következtetést vonom le, hogy amennyiben magyar bank utal, az mindig lassú és drága, amennyiben külföldi, az gyors és megfizethető. Azt gondolom, hogy, mint a fentiekből kitűnik, a magyar bankok tudják gyorsan fogadni az utalásokat, működhetne a küldés is gyorsabban, csak akarat kellene hozzá.

JuveKrisz 2011.12.30. 12:04:15

@Nervus: :D
Na ez az, amit senki nem tud, hogy mire vonja le az OTP ezt a díjat.
Vagy legalábbis én még nem tudom, mert nem OTP-s vagyok.
Ezt ugyanis csak az OTP-s számlatulajdonosok tapasztalják.

dimitrij 2011.12.30. 12:04:35

@Éhes_ló:

"A rendszerből erre az időre így "eltűnő" "úton lévő" pénzeink valakiknek (no nem nekem és az utalás címzettjének) hasznot termelnek.
Nem keveset."

hát persze... ha valóban így történik, akkor ugyan miért nem tetszik panasszal élni, értesíteni a felügyeletet, vagy jogalap nélküli gazdagodás büntetőjogi tényállása miatt rendőrségi feljelentést tenni?

tessen már kifejteni, hogy mi is történik azzal a pénzzel, ami ilyenkor eltűnik? berakja a bank egy másik bankba? vagy hogyan valósul meg a haszonszerzés? lehet okoskodni, de akkor fejtsük ki részletesen, hogy mi a folyamat.

lavór 2011.12.30. 12:04:59

Na, jövőre ez a gond is megszűnik. Nem lesz mit és hova utalni. :)

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2011.12.30. 12:05:29

@JuveKrisz: "csak hétfőn vagy kedden jelenik meg a bankszámláján a levont összeg. Addig zárolás alá kerül"

Tehát: Működik az on-line rendszer ha akarják. :-D

JuveKrisz 2011.12.30. 12:06:15

@dimitrij:
Köszi az infót. Megint okosabb lettem. Mindig tanul valamit az ember.

Azt tudtam, hogy folyószámlát nem lehet nyitni, mert gyakorlatilag hitelintézetnek minősülnek és nem pénzintézetnek.

De hogy nem tagjai a GIRO-nak közvetlenül bele sem gondoltam.

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2011.12.30. 12:06:23

@dimitrij:

Nem ebben, de más visszaélés esetén én jeleztem azt a felügyeletnek. Jeleztem azt is, hogy a banknak is írtam az ügyben. Mire a felügyelet volt szíves azt válaszolni, ha a banknak is írtam, akkor ők nem járnak el a dologban. A bank pedig nem válaszolt a tértivel feladott megkeresésemre.
patt.

Nervus 2011.12.30. 12:07:47

@JuveKrisz: Nem tudom, de így szilveszter előtt rohadtul nem jött jól, be fogok menni mindjárt a bankba és érdeklődni fogok, hogy mi a frász....

JuveKrisz 2011.12.30. 12:13:07

@newtehen: Persze működik az online rendszer, de ez még nem a GIRO rendszer.

Pontosan emiatt lesz függő vagy zárolt tétel, ha nem saját bankodat használod, tehát más bank ATM vagy POS terminálját használod.

Itt nem tudom a pontos hátteret csak tippelek, hogy úgy működik a dolog, hogy a másik bank ad neked pénz az automatából, és a kártyádon keresztül zárolja a pénzedet. Majd egy banki napon, a GIRO-n keresztül elkéri a számlavezető bankodtól a pénzt. Ezért kerül lényegesen többe a másik bank automatájából történő KP felvét, mint saját banki automatából.
Ugyanis neked megelőlegezi a pénzt, holott neked ahhoz a bankhoz nincs közöd. Illetve GIRO-t kell majd használnia.
Ezeket a díjakat fizetjük meg a KP felvételkor. Igaz 80%-ban hasznot is termelünk a bankoknak ekkor.

Zárolni vagy függő tranzakciónak minősíteni pedig azért kell, hogy ne lehessen mégegyszer elkölteni azt a pénzt, merthogy gyakorlatilag még a te számládon csücsül.

Khm 2011.12.30. 12:13:30

@táltosmester: Hibásan értelmezed az 15/2010-es MNB rendeletet. Az elektronikusan beadott megbízásoknak 4 órán belül a kedvezményezett bankhoz kell érkeznie. Nem a célszámlára.

messin 2011.12.30. 12:15:12

én sosem írnék olyasmiről, amihez tök hülye vagyok
de hát nem vagyunk egyformák
ez nagyon fájt

a posztoló még véletlenül se pályázzon meg banki állást, ennyit teljesen jóindulatúan tanácsolok neki

és még valamit: párnaciha, hasitasi

Martian (törölt) 2011.12.30. 12:16:01

@Éhes_ló: A lényeg: nem kell ahhoz séfnek lenni, hogy észrevegyük ha odakozmált a rántotta.

Amíg nincsenek rászorítva a bankok, hogy az 1 munkanapnál - indok nélkül - késedelmesebb átutalásokat napikamattal egészítsék ki, addig nem sok változás lesz.

dimitrij 2011.12.30. 12:17:01

@Fermentátor: amennyiben visszaélés történt és van kárérték is, akkor keresni kell egy jogászt, olyat, aki pénzintézeti tapasztalattal rendelkezik, tenni egy feljelentést, azt csatolva iratni egy panaszt, amit másolatban meg kell küldeni a felügyeletnek is.

a felügyelet már akkor 100-200 ezres bírságot kiró a bankra, ha nem válaszol neked 15 napon belül... ha pedig tényleg hiba volt, akár több milliós is lehet a bírság, és kötelezik a bankot a hibás gyakorlat megszüntetésére.

megfelelő módon kell előadni a problémát, ez a titka mindennek. :)

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2011.12.30. 12:17:55

@dimitrij: "a felügyelet már akkor 100-200 ezres bírságot kiró a bankra, ha nem válaszol neked 15 napon belül..."

Ez hol van leírva, merthogy 29 napnál tartunk.

JuveKrisz 2011.12.30. 12:18:05

@Nervus: Próbáltam utánaolvasni ennek az OTP-s dolognak.
Így szilveszter előtt gyakran megesik az, hogy nem január első napjaiban, hanem december utolsó napjaiban vonja le a következő havi díjat.
Ezt pedig szokták úgy hívni, hogy "Összegzett elszámolás feladása". Ez tartalmaz minden olyan díjat, ami a számlavezetéssel kapcsolatos. Számlavezetési díj, átutalási díjak, netbank díja, sms szolgáltatás díja, sms darabonkénti díja stb., stb. Csak épp nem tudják értelmesen megfogalmazni, hogy ez micsoda.

netnepper 2011.12.30. 12:19:19

Én teljességgel megértem a bankokat védőket és a posztolót fikázókat, hogy az elektronikus tranzakció is sokáig tart, mert rengeteg okos ember háttér munkáját igényli és azt is megértem, hogy idehaza mindeni prímán hozzá van szokva a xarevéshez. Már csak azt nem fogja fel a nehéz elmém - okos magyarázatokat szívesen fogadok -, hogy ha ugyanezt az összeget egy USA-beli partnernek utalom át ugyanattól a hazai banktól, akkor azonnal megtörténik az átutalás.

Khm 2011.12.30. 12:21:16

@Fermentátor: 30. napig kell irásban megválaszolni.

Éhes_ló 2011.12.30. 12:22:11

@dimitrij: nagyot tévedsz, ha azt gondolod, hogy nekem és bárki más áldozatuknak kellene kinyomoznia miként fosztják ki őket a bankok.
Ez olyan, mintha az agyonvert, kirabolt embernek kellene nyomozót fogadni aé bizonyítania ki, mikor, hogyan rabolta ki, verte agyon.
Erre vannak hatóságok és törvényhozók.
Akik nem teszik ezt meg.

Adott a tényállások tömkelege, akár a 2008 évi pénzügyi válságot, akár a nem ésszerű és a kornak megfelelő időn belül teljesített átutalások eseteit tekintjük.

Elenyésző mennyiségű (pár tucat) esetben indult eljárás bankárok és banki alkalmazottak ellen a gyakorlatuk pedig nem változott semmit, a társadalomnak, államoknak, okozott hihetetlen károk és a sértettek százmilliói (milliárdjai) ellenére.

Ez nem ok nélkül való és nem történhetne meg, ha nem lenne a politikai elit és a hatalom a tettestársuk mindebben.

Khm 2011.12.30. 12:26:32

@netnepper: A haza giro rendszer t+1 elszámolással dolgozik. Az USD utalásodat viszont a SWIFT rendszerben továbbítják az amerikai banknak. Ha olyan számla kondiciókkal rendelkezel a bankodnál, hogy azonnal elküldik a megbízást és terhelik a számládat, akkor simán végrehajtják az amerikai bankok az időzónák eltérése miatt.

dimitrij 2011.12.30. 12:27:46

@JuveKrisz: a folyamat úgy néz ki bankkártya esetén, hogy az ATM-be történő behelyzés és a PIN megadása után választ az ember összeget, ekkor az ATM megindít egy engedélykérését az azt üzemeltető bank rendszerén keresztül a kártyatársaságon (Visa, Mastercard stb.) át a kártyát kibocsátó bank felé, ha okés a PIN és van egyenleg, nem lépi át a napi limitet az összeg, akkor engedélyeződik a tranzakció, visszamegy a fenti szereplőkön keresztül a válasz a készülékig, ami kifizeti az összeget, szerencsés esetben, ezzel párhuzamosan a kártyás rendszer a számlavezető rendszerben zárolást (foglalást) rak az inkriminált összegre, ami ugyan még a számlán van, de már nem érhető el. ezt követően az ATM üzemeltető bankja 28 napig küldheti be a tényleges terhelést, ami kártyatársasági szabály (nem banki, vagy hazai jogalkotói kompetencia), a tényleges terhelés pedig a zárolt összeggel összevezetve tényleges terhelést eredményez a számlán.

gond akkor van, ha az ATM-ből nem jön ki a pénz, vagy a POS elutasítja a tranzakciót annak ellenére, hogy a kártyát kibocsátó bank engedélyezte azt, ennek számos oka lehet (válaszidő túllépése, kommunikációs hiba stb.), ami kellemetlenséget okozhat.

itt sajnos olyan kockázatok is felmerülnek, amiket a banknak kezelnie kell, vannak bizonyos visszaélési módszerek, amik kizárják az automatikus jóváírás lehetőségét, vagy a foglalások kiütését.

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2011.12.30. 12:32:43

@Khm: Igen, elővettem a pszáf levelet és abban az van, hogy 30 napon belül kell a banknak választ küldenie. Most 28 napnál tartunk (az előbb tehát tévesen írtam 29-et). Kérdés, meddig kell várnom a 30. napra! Mert mivan, ha 45 nap elteltével feladnak egy levelet, melyet visszadátumoznak a 30. napra? Korábban is követtek el visszadátumozást, december 5-én tettek elém aláírásra egy papírt, melyen - én voltam a hülye, hogy csak utólag vettem észre - dec. 1-jei dátum volt.

dimitrij 2011.12.30. 12:32:47

@Éhes_ló: arról hadoválsz, hogy ez kárt okoz sokaknak, de azt nem tudod kifejteni, hogy miként. a kérdés nem az volt, hogy szerinted kinek kell ezt feltárnia, hanem az, hogy hol valósul meg a károkozás... jól láthatóan erre képtelen vagy, az ostoba összeesküvés-elméletekkel meg nem lehet érdemben foglalkozni, azok minden tényszerűséget nélkülöznek ugyanis.

dimitrij 2011.12.30. 12:34:50

@newtehen: a troll te vagy kisfiam. :) esetleg próbálj nem véleményekkel, meg ostoba jelzőkkel vitázni, hanem észérvekkel... ja, hogy ahhoz kellene szellemi muníció, aminek jól láthatóan hijján vagy... kellemetlen, de ez a trollok egyik fő ismertető jele. :)

dimitrij 2011.12.30. 12:40:54

@Fermentátor: ki kell várni a 30 napot, és utána küldeni a teljes anyagot a felügyelet felé, panaszleírással, minden dokumentum másolatával.

Khm 2011.12.30. 12:42:38

@Fermentátor: Na egy 45 nap után feladott levél miatt már lehet panaszt tenni a felügyeletnél. Akkor is ha visszadátumozták. De először meg kell várni a bank becstelen viselkedését.

Dilettáns 2011.12.30. 12:42:58

@Éhes_ló: ha ez valóban így lenne, amiben kételkedem egy kicsit, akkor legközelebb kérj az indító banktól egy nyilatkozatot, hogy márpedig ő elindította az átutalást, és azt mutasd be a fogadó banknál. a bankközi átutalás maximális átfutási ideje két banki munkanap.

Pénzügyi IQ 2011.12.30. 12:46:24

Olvastam az esetet és a hozzászólásokat is és azt látom, hogy semelyikőtök nem olvasta még el, vagy ha elolvasta nem elemezte még ki a Bankszámla Szerződését, de a többi Pénzintézettel(bank, biztosító, bróker cég) kötött, kötendő Szerződést(Mi megtettük jogásszal karöltve potom 8 órát tett ki míg a végére értünk). Engedjétek meg, hogy egy picit tisztába tegyem a képet 1 példán keresztül.
Kedves Ügyfél nyit valamelyik Pénzintézetnél bankszámlát, köt biztosítást, boldog a tudattól, hogy ezen a számlán elhelyezett Vagyon az Ő Tulajdona. Sajnos NEM!!!! Minden Pénzintézettel kötött Számlaszerződés KÖTVÉNY(Definíció: A kötvény HITELT megtestesítő Értékpapír). Tehát lefordítva, az Ügyfél KÖLCSÖN adja a Pénzét annak a Pénzintézetnek, tehát lemond a Tulajdonjogáról, így onnantól Ő már csak mint Kedvezményezett szerepel a saját pénze jogviszonyában. A Pénzintézet(akinek nem a pénz forgatása a dolga a rendszerben, hanem a BETÉTGYŰJTÉS) ezután az Ügyfél pénzét elhelyezi Letéti Bankban(Magyarországon erre monopóliuma a Keler Zrt-nek(mint alletéteményes) van, mely minden Szerződésben benne van), de (és ez nagyon fontos!!), itt már az Intézmény a SAJÁT neve alatt helyezi el, majd megbízza a Letéti Bankot, hogy ezt a pénzt fektesse be Vagyonkezelőkön keresztül(ezek nem Globex Holding meg hasonló magyar bóvli Vagyonkezelők, hanem a világ legrégebbi és legnagyobb cégei, olyan 20 és 75 éves múlttal a hátuk mögött). Nem mindegy, hogy valahova BEteszed a pénzed vagy Leteszed!!! Letéti Bank esetében jogszabály írja elő, hogy a nála elhelyezett Vagyon SOHA nem lesz az övé, az Ügyfél mindig KORLÁTLAN TULAJDONOS marad!!! Ez a világ legkomolyabb garanciája, ugyanis pontosan ezért Letéti Banknál elhelyezett Vagyont nem lehet Végrehajtani, Inkasszálni, szemben a Kereskedelmi Bankban, de akár Biztosítónál elhelyezett Vagyonnal szemben!! Semmi más nem történik, csak a Pénzintézet az Ügyfél nála elhelyezett pénzét áthelyezi Pénzpiacról(bankszámla, biztosítás) A Tőkepiacra(részvény, kötvény(állam illetve cég), arany, ipari fém, eszköz ingatlan), majd amikor az Ügyfél jelzi, hogy szüksége van a pénzére, elad annyit amennyi fedezi az igényt és Pénzpiaci alapon elszámol az Ügyféllel, így a haszon nagy részét megtartja mint költség. Ha reálisan számolgattok, Bank, Biztosító soha nem ad infláció feletti hozamot!!! Ez egészen addig működik míg a Pénzintézetnek rendben van a likviditása, csak akkor van gond ha bármi okból az Intézmény csődbe kerül, ugyanis ebben az esetben az Ügyfél nála elhelyezett vagyon a csődeljárás részét képezi. És most gondolkodjatok, hogy ha az a pénz amiről azt gondolod, hogy a Te Tulajdonod, miért nem kaphatod meg ebben az esetben?? Azért mert lemondtál a Tulajdonjogodról!!!!!(Postabank, Agrobank, stb.) Ez az eset Letéti Banknál nem fordulhat elő mert a Bank nem szerez Tulajdont az Ügyfél Vagyona felett, csak azt teheti a Vagyonnal amire az Ügyfél ÍRÁSBAN engedélyt ad neki, mert Ő csak őriz és tárol. Sajnos, és ezzel sincsenek tisztában az emberek, ha Banknál nyit az Ügyfél Értékpapír számlát és rajtuk keresztül Befektetési Alapokba helyezi a pénzét(ami nagyon okos dolog!!), azok a Részvények amit vásárolnak nem az Ügyfél Tulajdonát fogják képezni hanem a Bankét! Ha valakit érdekel, írásos állásfoglalást kértünk a világ egyik legnagyobb Vagyonkezelőjétől(Franklin Templeton Invesment), melyben feketén-fehéren leírják, hogy Ők minden esetben a Forgalmazót(bank, biztosító, brókercég) ismeri el Tulajdonosnak, az Ügyfél mint Kedvezményezett szerepel ebben a kontaktusban. Tehát a Részvényre nem az Ügyfél neve kerül mint Tulajdonos, hanem a Pénzintézeté!! Ugye picit másképpen hangzik így???? Ne vágd fel az ereidet, van megoldás csak tájékozódni kell. Van olyan teljesen legális lehetőség, hogy bárki akár havi 50 Eurótól ugyanannak a Vagyonkezelőknek KÖZVETLEN Ügyfele legyen akiknek az összes Kereskedelmi Bank, Biztosító, Brókercég is az Ügyfele, tehát Ők is hozzájuk viszik a pénzeket és mint látjuk, halljuk, eléggé megéri nekik. Hagyd ki őket és megtakarítod az összes költségüket és a világ jelenlegi legerősebb garanciái mellett tudja a Vagyonát tárolni(csenben és tisztelettel teszem hozzá, bármennyire szeretem ezt az országot, nem itt kell Vagyont tárolni, vannak jobb helyek nem is olyan messze innen)!! De minek állami garancia, meg egyéb ígérvény, amikor a lehető legerősebb garancia a Tulajdonjog? Ami az én Tulajdonomban van az tényleg az enyém, azt nem lehet elvenni tőlem csak erőszakkal.

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2011.12.30. 12:49:37

@Khm: Honnét tudom bizonyítani egy jan. 25-én feladott, de jan. 2-i dátumozású levélről, hogy az jan. 25-én lett feladva?

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2011.12.30. 12:57:27

@Pénzügyi IQ: "Ami az én Tulajdonomban van az tényleg az enyém"

Erre Magyarországon ne fogadj nagyobb összegbe, főleg most ne a II. államosítás idején...

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2011.12.30. 12:58:45

@Fermentátor: De a feladás napja nem az a nap, amire Ők visszadátumozták, hanem az, ami a postakönyvben szerepel.

Dilettáns 2011.12.30. 12:58:58

@Fermentátor: nem elsőbbségi levél esetében maximum 5-6 munkanap telhet el a postára adás és az első kézbesítés (vagy kézbesítési kísérlet) között. Egyébként szerintem jellemzően nem sima levélben válaszolnak, hanem tértivevényes levélben, a tértivevényen pedig emlékeim szerint ott van a feladás dátuma.

Környezettudatos 2011.12.30. 13:01:20

@Uninstall: Hidd el, a bankok elég know-how birtokában vannak ahhoz, hogy ezt megvalósítsák, tehát ne osszad az észt. A bankok működését és a gazdaság működését viszont törvények szabályozzák. Azok határait sem át- sem meghágni nem lehet. A jelenlegi rendszer egyébként jól működik....én a nagyarcú posztolótól szívesen látnám a bizonylatokat, mikor érkezett be a küldő bankba a megbízás, volt-e fedezet a számlán végig, amíg a giro csomag el nem ment, stb.

JuveKrisz 2011.12.30. 13:02:03

@Pénzügyi IQ:
"a lehető legerősebb garancia a Tulajdonjog"
Ebben én nem vagyok olyan biztos, hogy ez így van.

Hitelre vesz valaki házat. Tulajdonosa lesz a megvásárolt ingatlannak.
Mégis elveheti tőle a bank, mert van egyéb olyan dolog, ami miatt mégsem a tulajdonjog a legerősebb garancia.

JuveKrisz 2011.12.30. 13:05:32

@JuveKrisz: Saját magamat kiegészítem azzal, hogy sokszor lehet hallani olyat, hogy valakinek a házát eladták a feje fölül.
Sajnos Magyarországon épp a tulajdonjog az, ami a legkevesebbet ér. Hetente lehet a különféle TV híradókban, vagy hírportálokon olyanról olvasni, hogy ez tényleg így van.
Hiába van valami a tulajdonodban nem tudod eme jogodat érvényesíteni.

Vagy hiába tudod igazolni pl egy autóról, hogy az már nem a te tulajdonod, ha az új tulajdonos tilosban parkol, mégis tőled akarják behajtani a büntetést. Mennyi és mennyi ilyen esetről hallani.

De szerintem ez a téma most nem ide tartozik. Szerintem OFF

Erdőtársulás 2011.12.30. 13:12:48

@Pénzügyi IQ: Hát elég furcsa "jogász" lehetett az aki azt állapította meg, hogy egy bankszámlaszerződés "tulajdonjogról" való lemondás. Ellenőrizted a diplomáját? Mert nekem úgy tűnik, hogy már a római jogot sem sikerült elsajátítania.

Környezettudatos 2011.12.30. 13:19:02

@Erdőtársulás: Pedig igaza van. Mondjuk te zsigerből írsz, de egyszer olvassad el a bankszámla szerződésedet a mögöttes tartalommal egyetemben. Meg fogsz lepődni.

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2011.12.30. 13:26:28

@newtehen: Csakhogy az a tapasztalatom, a tértis levélre is normál levéllel szoktak válaszolni. Azt pedig nem tudom a postakönyvből utánkerestetni.

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2011.12.30. 13:30:01

@Dilettáns: A fundamenta pl. normál levélben válaszolt a 13-án tőlem kapott tértis levélre. Mégpedig 13-án, a dátum szerint Igaz, 29-én kaptam azt meg. 16 nap alatt...

Erdőtársulás 2011.12.30. 13:35:29

@Környezettudatos: Nem zsigerből írok. A szerződés kereteit a PTK 529 taglalja, tulajdonjogról való lemondásról szó sem lehet. Azért élek a gyanúperrel, hogy ez megint bullshit, mert már a római jog is képes volt különbséget tenni tulajdon és birtokviszony között, és megint külön kategória volt a gyümölcsöztetés joga, a kollega meg mintha ezeket a fogalmakat nem is hallotta volna soha életében (meg sem jelenik az írásában), pedig valójában ezekből áll össze a megbízásos viszony, vagyis a pénzkezelési szerződés.

Van viszont egy súlyos probléma Magyarországon. Ez pedig az, hogy a falu határa egy magas, átláthatatlan fal. Legalábbis a hangadók számára.

netnepper 2011.12.30. 13:41:17

@Khm: Köszönöm a választ és már csak az a kérdés, hogy a Szamoaiakhoz hasonlóan nem kellene-e nekünk is végre t+n időzónát váltanunk, végre átlépve ezzel a régmúltból a jelenbe, esetleg az itteni bankoknak is keserves átállási procedúrával áttérni arra a rendszerre, amit egyébként saját maguk a világ minden táján már régóta alkalmaznak.

Dilettáns 2011.12.30. 13:44:53

@Fermentátor: a levél dátumozása és a postára adás két külön dolog. hagyományos levélnél, hacsak nincs rábélyegezve a dátum a borítékra, nem tudod meg, mikor küldték. ellenben a posta statisztikái szerint 5 munkanapon belül a normál levelek 97%-át kézbesítik, így kicsi az esély, hogy pont a tiédet nem. pláne, ha nem egy eldugott kis faluról van szó.

3,60-as kenyér · http://pozitivvisszacsatolas.blogspot.com/#szavaz 2011.12.30. 13:50:50

A technológia mindig a pénz áramlását segítette oda, ahol már sok van...

Előnyök maximalizálása, növelése, satöbbi. Miért a bankoknál lenne másképp?

A pénzkérdés nem technikai kérdés, hanem ideológiai: engedjük-e, hogy csirkefogók uralják a bankszektort ?

Ha igen, akkor mindegy hogy milyen rendszer van... Ha nem, akkor is, legfeljebb néhány kényelmi eszköz elérhető.

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2011.12.30. 13:52:32

@Dilettáns: Ehhez képest a 13-ai dátumozású normál levelet 29-én kaptam meg. OK, hogy közben Karácsony, de az csak plusz két szabadnap.

Dilettáns 2011.12.30. 14:05:55

@Fermentátor: sajnos a Posta esetében nincs megkötés a nem elsőbbségi levelek kézbesítési határidejére. Az egyedüli megkötés, hogy a levelek 97%-át öt munkanapon belül kell kézbesíteniük. A maradék 3%-ra nincs szabály...

netnepper 2011.12.30. 14:27:50

@3,60-as kenyér: Engedjük, miért ne engednénk.
Mondtam, hogy mindannyian hozzá vagyunk szoktatva a xarevéshez:-).
És nem csak a bankokkal kapcsolatban...
És sokan még éltetik is az adott system-et...
Hamm, hamm...,nyamm, nyamm, milyen finom...!

Ugyandehogy (törölt) 2011.12.30. 21:27:26

@JuveKrisz: ennek simán könyveléstechnikai okai lehetnek. hogy a költségek az érintett adóévre terhelődjenek. ezért szokták a januári fizetést is kiadni decemberben.
(és akkor nem kell elhatárolni vagy hogy hívják..)

Pénzügyi IQ 2011.12.30. 23:11:37

@JuveKrisz: Nem jó a hasonlat, mert az amit hitelre veszel az addig míg nincs kiegyenlítve a hitel csak korlátozott Tulajdonjog ahol Te mint hitelfelvevő jogot adsz a Banknak arra, hogy a köztetek lévő Szerződés feltételeinek nem teljesülésének esetén a Bank kisajátíthassa az ingatlan Tulajdonjogát. Ez nem ugyanaz mint az az eset, hogy reggel odamész a bankautomatához bedugod a kártyád és megdöbbenve látod, hogy nincs rajta pénz, pedig emlékeid szerint kellene rajta lenni. Idegesen berohansz a bankfiókba kérdőre vonod az Ügyintézőt aki vállvonogatva közli Veled, hogy a gázművek, kábelszolgáltató, APEH, vagy bárki más simán leemelteti a pénzt hivatkozva vélt vagy valós tartozásod fejében Picit kérdez körül az ismeretségi körödben, biztos, hogy nem 1 embert találsz akivel ez megtörtént már(velem is). Te mint az azon a számlán lévő pénz "Tulajdonosa" véleményem szerint nem adtál engedélyt a Banknak, hogy ilyen követelést kielégítsen. Ha tényleg Te vagy a Tulajdonosa annak a pénznek a számlán kizárólag a Te írásos engedélyeddel tehetné meg!! Csendben jegyzem meg, hogy Magyarországon a kamatadó bevallási kötelezettsége ÖNKÉNTES! Kérdem én, hogy ha valami önkéntes miként lehetséges, hogy a bank, biztosító szó nélkül vonja le és küldi át az Adóhatóságnak az adót? Te aláírtad, hogy engedélyezed neki ezt??

Pénzügyi IQ 2011.12.30. 23:22:35

@newtehen: Pont erről beszéltem. Szerencsére az Unió tagja vagyunk(még!!), így törvényes lehetőségünk van arra, hogy abban a tagországban tartsuk a Vagyonunkat ahol akarjuk:) Nem kell messze mennünk ahhoz, hogy olyan országban és azon belül is olyan Intézményben tartsd a Vagyonod ahonnan SENKI nem tudja elvenni, végrehajtani, se volt házastárs, se szolgáltató, sőt még az Adóhatóság sem!!!! Nem is láthatja, ugyanis ebben az országban Alkotmányos szintű törvény mondja ki, hogy harmadik félnek semmilyen infót nem adnak ki a náluk elhelyezett Vagyonról(nem Svájc ez)!!!!

Pénzügyi IQ 2011.12.30. 23:28:26

@Erdőtársulás: Mielőtt cinikus megjegyzéseket teszel kérlek vedd a fáradságot és olvasd át azt a közel 30 oldalas Szerződést amit aláírtál, figyelmesen tanulmányozd át az ÁSZF tartalmát és rá fogsz jönni miről beszélek. Ne keresd szó szerint, mert nem hülyék akik ezeket írták, de ha figyelmes vagy megtalálod, de ha nem keress meg és megmutatom.

Erdőtársulás 2012.01.01. 15:41:33

@Pénzügyi IQ: Nem gondolom, hogy cinikus. Úgy gondolom szimpla butaságot írtál. A PTK-t semmilyen szerződés nem "bírálja" felül.

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2012.01.01. 20:55:39

@Erdőtársulás:
Azért elgondolkodtató amit Pénzügyi IQ írt.

Erdőtársulás 2012.01.02. 08:06:18

@Fermentátor: Őszintén szólva én úgy gondolom, hogy törvények, szerződések és úgy általában a jog területén nem gondolkodni kell, hanem tanulni. Talán már említettem is, hogy az egyik fő baj ezzel az országgal az, hogy 10 millió jogász, atomfizikus, makroközgazdász és agysebész országa vagyunk, ahol egymásnak adunk okosabbnál okosabb tanácsokat, gyártunk titkos összeesküvéselméleteket és hasonlókat. A tanulatlan nép így szórakoztatja magát. Persze csak ha szórakozás lenne... de ez hosszútávon komolyra fordul.
De ha már nagyon "gondolkodni" akar valaki, aki meg nem ismeri a polgári és pénzügyi jogot, és mondjuk nem hallott olyanról, hogy a tulajdonjogon belül van még olyan, hogy birtoklás, gyümölcsöztetés, stb, tehát amit már szerencsétlen rómaiak is kitaláltak (azóta elhülyültünk), az is vett már részt tényleges tulajdonjog átruházásban, annak feltűnhetne legalább az, hogy ilyenkor az állam megjelenik az illetéket begyűjteni...

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2012.01.02. 09:38:55

@Erdőtársulás:

Én valóban nem vagyok jólképzett ezen a téren, ezért is gondoltam, érdemes elgondolkodni.
Persze, lehet, hogy mégsem.
süti beállítások módosítása